Μια ληστρική σύμβαση για τις τηλεπικοινωνίες το 1926

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1920 οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωξαν τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών της χώρας. Επειδή όμως δεν υπήρχαν τόσο η απαραίτητη τεχνογνωσία όσο και τα αναγκαία κεφάλαια για την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, το ελληνικό Δημόσιο  υπέγραψε συμβάσεις με ξένες εταιρείες, όπως λ.χ. την ΟΥΛΕΝ, την ΠΑΟΥΕΡ κ.ά. Μεταξύ των επιδιώξεων ήταν η βελτίωση των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο το 1926 υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Συγκοινωνιών και στην  Ανατολική Τηλεγραφική Εταιρεία Ήστερν. Βάσει της συμφωνίας αυτής το ελληνικό Δημόσιο παραχωρούσε επί πεντηκονταετία στην αγγλική εταιρεία την αποκλειστική εκμετάλλευση της μεταξύ Ελλάδας και ξένων χωρών τηλεγραφικής επικοινωνίας  (εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, φύλλο της 14ης Ιουλίου 1926).

Προηγουμένως (τη 12η Μαΐου 1926) είχε υπογραφεί άλλη σύμβαση, με την οποία παρεχωρείτο σε γερμανική εταιρεία η εκμετάλλευση και η συντήρηση του τηλεφωνικού δικτύου της Ελλάδας. Οι βασικοί όροι της συμφωνίας αυτής προέβλεπαν:

  1. Εντός τριμήνου από την κύρωσή της θα άρχιζε η κατασκευή νέων δικτύων, τα οποία θα συμπεριλάμβαναν :

α. την τηλεφωνική συγκοινωνία Αθηνών – Πειραιώς και περιχώρων σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων,

β. την τηλεφωνική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης – περιχώρων σε όμοια ακτίνα,

γ. την τηλεφωνική συγκοινωνία κάθε άλλης πόλης με πληθυσμό 10.000 κατοίκων και άνω, εφόσον αυτό θα το ζητούσαν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι με αίτησή τους προσυπογεγραμμένη από 100 άτομα, τα οποία θα εγγράφονταν ως συνδρομητές της Εταιρείας.

2.   Τα τηλεφωνικά τέλη θα καταβάλλονταν κατ’ αποκοπή, ενώ ορίζονταν σε 140 χρυσά   φράγκα ετησίως για τις κατοικίες, σε 380 για τα κεντρικά καταστήματα ανώνυμων εταιρειών και σε 220 για τα υπόλοιπα γραφεία.

3. Τα έξοδα της εγκατάστασης και η αξία των μηχανημάτων θα βάραιναν τους συνδρομητές. Η τιμή της τηλεφωνικής συσκευής υπολογιζόταν σε 220 χρυσά φράγκα.

4. Μετά εξάμηνο από την κύρωση της σύμβασης η Εταιρεία θα μετονομαζόταν σε «Ανώνυμον Ελληνικήν Εταιρείαν Τηλεφώνων». Το ολικό της κεφάλαιο οριζόταν σε 25.000.000 χρυσά φράγκα, αλλά μπορούσε να περιοριστεί στο μισό, ανάλογα με τις εκτιμήσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου.

5. Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 50 χρόνια. Όμως το ελληνικό Δημόσιο είχε τη δυνατότητα μετά 25 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της Εταιρείας να προβεί σε εξαγορά των εγκαταστάσεών της.

6. Το κράτος θα συμμετείχε στα ακαθάριστα κέρδη της Εταιρείας σε ποσοστό 5%.

7. Η Εταιρεία υποχρεωνόταν να διατηρήσει στην υπηρεσία της τις τηλεφωνήτριες και γενικά το εργατικό προσωπικό. Όμως μετά πάροδο ενός χρόνου το Διοικητικό Συμβούλιό της είχε το δικαίωμα να απολύσει όσους υπαλλήλους ήθελε, αφού τους αποζημίωνε με την καταβολή μισθών έξι μηνών.

8. Ο μόνος θετικός όρος (για τους συνδρομητές) ήταν το ότι η τιμολογιακή πολιτική και εν γένει η λειτουργία της Εταιρείας θα βρισκόταν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Συγκοινωνιών, το οποίο θα διόριζε για το σκοπό αυτό κυβερνητικό αντιπρόσωπο (εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, φύλλο της 14ης Μαΐου 1926).

Η προαναφερθείσα συμφωνία διήρκεσε ως τον Αύγουστο του 1949. Τότε (4/8/1949) αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο η ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας, του Ο. Τ. Ε.. Με νόμο αποζημιώθηκαν οι μέτοχοι της «Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Τηλεφώνων» και έτσι οι εγκαταστάσεις της περιήλθαν στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο μεταβίβασε την κυριότητά τους στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Βέβαια, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, το 2008 αποφασίστηκε η πώληση μεριδίου των μετοχών του Ο.Τ.Ε. στη γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom  και το 2011 η μνημονιακή κυβέρνηση δρομολόγησε τις διαδικασίες για πλήρη αποκρατικοποίηση του Οργανισμού.

 

 

1949: Οι προσκεκλημένοι στην επίσημη τελετή εγκαινίων των εργασιών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s