Πολιτικές πρακτικές που αντέχουν στο χρόνο…

Στην Ελλάδα έχουν αλλάξει αμέτρητα πράγματα. Έχουν έρθει και παρέλθει άνθρωποι, μόδες, ιδέες, πεποιθήσεις, αλλά τα πολιτικά ήθη και οι πολιτικές πρακτικές παραμένουν σταθερές. Αυτό το διαπιστώνει κανείς ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες. Σε μονόστηλες ειδήσεις ή σε σχόλια δημοσιογράφων παρουσιάζονται καταστάσεις που βίωναν οι Έλληνες κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, οι οποίες έχουν αναλογίες με πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας. Στη συνέχεια παραθέτω ορισμένα τέτοια γεγονότα, τα οποία «αλίευσα» από φύλλα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:

1.            Το 1956 ο Παναγής Παπαληγούρας ήταν υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας. Κάποια μέρα δέχτηκε τους συντάκτες του υπουργείου του. Την ώρα που τους ενημέρωνε για ζητήματα της αρμοδιότητάς του ένας υπάλληλος μπήκε στο υπουργικό γραφείο με αρκετά έγγραφα για υπογραφή. Ο υπουργός άρχισε να υπογράφει και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους τους είπε:

«Ημπορείτε να μου ομιλείτε, κύριοι. Διότι τίποτε δεν γίνεται περισσότερον επιπολαίως από την υπογραφή των υπουργών».

Τότε διημείφθη ο ακόλουθος διάλογος:

–          «Αυτό το κάνετε», του παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι, «διότι έχετε ικανούς και τίμιους υπαλλήλους».

–          «Ευχαριστώ», απάντησε ο υπουργός, «διότι αναγνωρίζετε την αξία των υπαλλήλων μου και επιβραβεύετε την επιπολαιότητα του υπουργού»(φύλλο της 29ης Ιουνίου 1956).

Τουλάχιστον ο Π. Παπαληγούρας  είχε το θάρρος και την εντιμότητα να παραδεχτεί την επιπολαιότητά του ως προς την άσκηση των καθηκόντων του, σε αντίθεση με πολλούς σημερινούς πολιτικούς, οι οποίοι ψηφίζουν ή υπογράφουν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις χωρίς να τις έχουν διαβάσει.

2.            Η πλατεία Ομονοίας έχει αναπλαστεί κατ΄ επανάληψη τα τελευταία πενήντα χρόνια, γεγονός που απέφερε σημαντικά κέρδη σε διάφορους εργολάβους, φίλα προσκείμενους  στους κατά καιρούς υπουργούς δημοσίων έργων. Παλαιότερα στο κέντρο της πλατείας υπήρχε σιντριβάνι. Μια καλοκαιρινή μέρα κάθονταν δυο Αθηναίοι στα τοιχώματα του σιντριβανιού και συζητούσαν. Τη συζήτησή τους την άκουσε ένας δημοσιογράφος και τη μετέφερε σε στήλη της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:

–          «Τόσο νερό και δεν δροσίζει καθόλου».

–          «Δεν είναι νερό. Είναι ο ιδρώτας του λαού. Δροσιά περιμένεις;»(φύλλο της 5ης Αυγούστου 1959).

3.            Το 1960 Έλληνας υπουργός επισκέφτηκε τη Γερμανία για να συζητήσει με τη γερμανική ηγεσία διμερή θέματα. Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον αρχηγό του κόμματος των Προοδευτικών Σ. Μαρκεζίνη αν ο κ. Κανελλόπουλος (έτσι λεγόταν ο υπουργός) θα επιτύγχανε στη διπλωματική του προσπάθεια. Η απάντηση του Μαρκεζίνη ήταν καταφατική:

–          «Ασφαλέστατα».

–          «Έχετε λόγους να το πιστεύετε αυτό, κύριε πρόεδρε;»

–          «Ουδένα. Αλλά είδες εσύ κανένα πολιτικό να γυρίζει από το εξωτερικό μη θριαμβευτής;» (φύλλο της 13ης Ιανουαρίου 1960)

Η απάντηση του Μαρκεζίνη μας θυμίζει τους  σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι «θριαμβεύουν» πάντοτε στις διπλωματικές τους αποστολές στην Ευρώπη, αλλά η πραγματικότητα πολύ σύντομα διαψεύδει τις θριαμβολογίες τους.

Γελοιογραφία του Μποστ (Ελευθερία 17/1/1960)

4.            Το 1960 ένας από τους βουλευτές της Ε.Ρ.Ε. ήταν ο Κωνσταντίνος Κορόζος. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε σκοπό να τον υπουργοποιήσει. Όμως ετέθη θέμα αντισυνταγματικής εκλογής του, γιατί λίγο πριν τις εκλογές ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δημόσιου οργανισμού και παράλληλα ασκούσε το επάγγελμα του εργολάβου δημοσίων έργων.

Κατά συζήτηση στη Βουλή ο Κορόζος προσπάθησε να αποδείξει ότι δεν ευσταθούσαν οι κατηγορίες εναντίον του: « Δεν υπήρξα εργολάβος. Υπήρξα μέλος μιας εταιρείας, η οποία ανέλαβε την εκτέλεσιν ορισμένων έργων».

Ο τότε βουλευτής Δωδεκανήσων Ιωάννης Ζίγδης παίρνοντας το λόγο είπε: « Εάν δεν επιδείξωμεν την απαιτουμένην ευθιξίαν, είναι δυνατόν η προσεχής Βουλή να καταληφθεί από 300 εργολάβους».

Και ο δημοσιογράφος που κατέγραψε την είδηση σχολίασε σαρκαστικά: «Θα μου επιτραπεί να μην θεωρήσω ανησυχητικήν την δήλωσιν του φίλου βουλευτού Δωδεκανήσων. Διότι η ύπαρξις 300 βουλευτών εργολάβων θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου χάρις εις τον συναγωνισμόν που θα αναπτυχθεί. Οι λίγοι βουλευταί εργολάβοι αποτελούν κίνδυνον». (φύλλο της 8ης Μαΐου 1960).

Και μια πρόσθετη πληροφορία: είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πειθάρχησαν στην κυβερνητική επιθυμία και ψήφισαν υπέρ της έκπτωσης του Κορόζου από το βουλευτικό αξίωμα. Δεν ίσχυε τότε η διαγραφή βουλευτών από τους αρχηγούς των κομμάτων για παράβαση της κομματικής γραμμής στις ψηφοφορίες της Βουλής.

5.            Το 1959 ο υπουργός Οικονομικών αναφερόταν συχνά στις θετικές προοπτικές  της ελληνικής οικονομίας  τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα αντιμετώπιζαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Την αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικότητας και υπουργικών διακηρύξεων τη σχολίασε ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (φύλλο της 24ης Νοεμβρίου 1959):

« Όσοι είχαν την τύχην να παρακολουθήσουν εις το ραδιόφωνο την ομιλία του υπουργού των Οικονομικών θα πρέπει να πέρασαν ένα πολύ ευχάριστον κυριακάτικον απόγευμα. Συνάντησα έναν εκ των τυχερών αυτών. Μεταφέρω τας εντυπώσεις του:

–          «Τι να σου πω. Τον άκουσα και κοιμήθηκα ευτυχής. Είδα μάλιστα στ’ όνειρό μου ότι το ραδιόφωνό μου είχε μεταβληθεί σε χρηματοκιβώτιο γεμάτο χιλιάρικα. Θα πρέπει το πρόγραμμα του Ε.Ι.Ρ. να καθιερώσει κάθε Κυριακή τη μετάδοση τέτοιων ψυχαγωγικών προγραμμάτων».

Το δημοσιογραφικό σχόλιο είναι επίκαιρο και στην εποχή μας. Υπουργοί και βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης συνωστίζονται τόσο σε τηλεοπτικά πάνελ όσο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και διακηρύσσουν ότι με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής δημιουργούνται προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, για εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά κ. ά. Δυστυχώς για τους σύγχρονους πολιτικούς (και ευτυχώς για το λαό) ελάχιστοι τους πιστεύουν. Στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών οι υπουργικές εξαγγελίες προκαλούν θυμηδία. Άλλωστε το γέλιο είναι το βασικότερο αντίδοτο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s